De Confetti Company

Interview met Jos Baeten door Cultuurspotter Paul Geraeds

Jos Baeten a.s.r.
logo

Verzekeringsmaatschappij ASR Nederland is ontstaan uit de samenvoeging van twee takken. De ene met onder meer Amev en Ardanta en de andere met onder meer De Amersfoortse, Stad Rotterdam en Woudsend verzekeringen. In 2000 nam Fortis ASR over door een fors bod uit te brengen op de uitstaande aandelen. In de kredietcrisis van 2008 werden de Nederlandse onderdelen van Fortis genationaliseerd en ging de verzekeringsonderneming verder als juridische entiteit ASR Nederland N.V., in de markt beter bekend als a.s.r. ASR Nederland N.V. is sinds juni 2016 beursgenoteerd en voert de merken a.s.r., de Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo. Er zijn 3.800 medewerkers in dienst, de jaaromzet bedraagt € 3,9 miljard (2017) met een netto resultaat van ruim € 900 miljoen en a.s.r. heeft ongeveer 1,5 miljoen families en bedrijven als klant. Sinds september 2017 zijn alle aandelen a.s.r. weer in private handen en is de staat geen aandeelhouder meer. Ik spreek Jos Baeten, de bestuursvoorzitter van a.s.r.

Jos Baeten

CEO ASR

Jos: ”Als je bij een verzekeraar aan ‘de kleine lettertjes’ denkt, worstel je je meestal door de algemene voorwaarden van het polisblad. De kleine letters a.s.r. hebben nadrukkelijk een andere betekenis. Het logo van a.s.r. is bewust niet in de gebruikelijke hoofdletters opgemaakt, maar in kleine letters geschreven, zonder kleur of opsmuk; zwart op wit. Na de meest heftige bankencrisis van de laatste decennia was het volgens bestuursvoorzitter Jos Baeten namelijk tijd voor een meer bescheiden houding en uitstraling van de grootverzekeraar, met een daarbij passende huisstijl. “Als de samenleving terecht vraagtekens zet bij het gevoerde beleid van de financiële wereld, moeten wij niet gaan roeptoeteren.” In haar huidige bedrijfscultuur streeft a.s.r. dan ook naar de juiste balans tussen bescheidenheid en (steeds meer) gepaste trots. We gaan eerst terug naar 2008, toen moedermaatschappij Fortis N.V. dreigde om te vallen en over night door de regering werd besloten om de Nederlandse delen van het internationale concern te nationaliseren. Als gevolg daarvan werden Fortis Bank Nederland, ABNAMRO en wat destijds nog Fortis Verzekeringen Nederland heette drie zelfstandige bedrijven, waarvan de aandelen in handen waren van de Staat. In die ene nacht van 3 oktober veranderde letterlijk alles voor de verzekeraar; gered met geld van de belastingbetaler, zo zag de buitenwereld het op dat moment. Omdat bijvoorbeeld veel stafafdelingen elders waren ondergebracht in het internationale concern moest er niet alleen ontvlochten worden, maar moesten sommige afdelingen ook opnieuw worden ingericht of versterkt, zoals de HR, Riskmanagement en de IT die uit Brussel teruggehaald moest worden; een grote bestuurlijke opgave. Jos Baeten kan zich de zaal met bijna duizend medewerkers nog helder voor de geest halen, waarbij bij de helft de tranen over de wangen biggelden. En dat terwijl de financiële crisis in alle heftigheid doordenderde met slinkend consumentenvertrouwen, woekerpolissen en forse balansafwaarderingen.”

De Confetti Company

De Confetti Company is een cultuurroman. Luc van Bussel verhaalt over zijn traditionele Vlaamse jeugd die hem inspireerde tot een eigentijdse bedrijfscultuur. Hij neemt je mee op zijn warmtemissie waar medewerkers eregasten zijn en met confetti worden onthaald. Aandacht! Generatie Z- de slimste generatie ooit- vitaliseert de arbeidsmarkt en snakt naar professionele gezelligheid. De ‘War on Talent’ gaat in alle hevigheid door. Gevraagd? Bedrijfswarmte! Het is de rode draad in deze cultuurvisie over goed werkgeverschap. Het boek biedt een verfrissende kijk op essentiële en vitale vraagstukken voor hedendaagse bestuurders. Cultuurspotter Paul Geraeds maakte een rondje langs de cultuurvelden van elf inspirerende organisaties.

Menu