De Confetti Company

Interview met Nick Wilkins door Cultuurspotter Paul Geraeds

Nick Wilkins
Airbnb_Logo_Bélo.svg

Oprichter Joe Gebbia vertelt hoe bijzonder het voor hem was om voor het eerst ham- en (Zwitserse) kaasomeletten te serveren aan betalende gasten, in zijn eigen huis, terwijl hij ondertussen insider-tips gaf over de stad. ‘Dit zouden meer mensen moeten meemaken, als gast maar ook als gastheer’. Samen met zijn vrienden Brian Chesky en Nathan Blecharczyk werd het startkapitaal uiteindelijk gevonden via de start-up investeerder Y combinator, nadat meerdere potentiële investeerders hadden afgehaakt. Zo werd in 2008 Airbnb opgericht in thuishaven San Francisco. De naam is afgeleid van Airbed & Breakfast, maar tien jaar later slaapt de gast nog maar zelden op een luchtbed. Daarentegen is het persoonlijke contact tussen gastheer en gast wél gebleven, dat is een essentieel onderdeel van het concept. Vandaag de dag is het online verhuurplatform voor drie miljoen privé-accommodaties actief in maar liefst 192 landen en 33.000 steden en is het bedrijf in tien jaar van starter uitgegroeid tot wereldwijde speler. We kunnen rustig stellen dat Airbnb zijn eigen bedrijfstak heeft gecreëerd, met een snel groeiende omzet van meer dan 2,6 miljard dollar (2017) en een geschatte marktwaarde van 31 miljard dollar. Er zijn meer dan 9000 medewerkers in dienst. Dit succes kent echter ook een keerzijde; het aantrekkelijke concept heeft geleid tot een enorme toename van het toeristenverkeer in steden als Parijs, Amsterdam en Barcelona. Wat af en toe onrust en drukte meebrengt voor de lokale bevolking. Ook heeft Airbnb klaarblijkelijk een stimulerend effect op de huizenmarkt. In dit interview gaat het echter over iets anders, want we gaan het hebben over de bedrijfscultuur bij Airbnb, met Nick Wilkins, directeur Public Relations. Hij werkt vanuit het hoofdkantoor van Airbnb in San Francisco.

Nick Wilkins

Director of Public Relations Airbnb

Nick: ”Hoe is het begonnen? Joe Gebbia had net een opleiding afgerond als ontwerper en zat als beginnende, werkloze ontwerper in Californië voortdurend in geldnood. Toen hij ook nog eens een huurverhoging te verwerken kreeg, deed zich een buitenkans voor in de vorm van een groot designer congres, waardoor alle hotelkamers in de stad volgeboekt waren. “Turning fear into fun is the gift of creativity” is zijn dichterlijke omschrijving van die gebeurtenis. Vervolgens stuurde Joe zijn nieuwe huisgenoot en beste vriend Brian de volgende email die beschouwd kan worden als de geboorteakte van het Airbnb concept, gedateerd 22 september 2007: To Brian: “I thought of a way of making a few bucks – turning our place into a “designers bed and breakfast” – offering young designers who come into town a place to crash during the 4 day event, complete with wireless internet, a small desk space, sleeping mat, and breakfast each morning. Ha!” Joe. Dit vierdaagse experiment met drie jonge congresbezoekers werd een groot succes. Joe Gebbia: “Zij vonden het geweldig en wij ook. Nadat we de laatste gast hadden uitgezwaaid, keek ik Brian aan en vroeg ik me hardop af of we net hadden ontdekt ‘dat het mogelijk is om nieuwe vrienden te maken en ondertussen ook het geld voor de huur te verdienen’? Brian bouwde samen met een andere, technische ex-huisgenoot Nathan een simpele website; de geboorte van Airbnb was een feit. De drie oprichters hadden de tijdgeest feilloos aangevoeld, een tijd waarin de consument een latente behoefte had aan authentieke en persoonlijke ervaringen, als tegenwicht voor de efficiënte maar ook erg voorspelbare overnachtingen die de grote hotelketens aanboden.”

De Confetti Company

De Confetti Company is een cultuurroman. Luc van Bussel verhaalt over zijn traditionele Vlaamse jeugd die hem inspireerde tot een eigentijdse bedrijfscultuur. Hij neemt je mee op zijn warmtemissie waar medewerkers eregasten zijn en met confetti worden onthaald. Aandacht! Generatie Z- de slimste generatie ooit- vitaliseert de arbeidsmarkt en snakt naar professionele gezelligheid. De ‘War on Talent’ gaat in alle hevigheid door. Gevraagd? Bedrijfswarmte! Het is de rode draad in deze cultuurvisie over goed werkgeverschap. Het boek biedt een verfrissende kijk op essentiële en vitale vraagstukken voor hedendaagse bestuurders. Cultuurspotter Paul Geraeds maakte een rondje langs de cultuurvelden van elf inspirerende organisaties.

 

Menu