De Confetti Company

Interview met Ynzo van Zanten door Cultuurspotter Paul Geraeds

Ynzo van Zanten
Tonys-Chocolonely

Tony’s Chocolonely werd geboren in 2003, toen journalist Teun van de Keuken een artikel las over de kinderslavernij op de cacaoplantages in West-Afrika. Samen met twee collega-journalisten van de Keuringsdienst van Waarde ging hij op onderzoek uit. Wat bleek? Ondanks internationale afspraken (het Harkin Engel protocol) kochten alle grote chocoladebedrijven cacao van plantages waar massaal gebruikgemaakt werd van kinderarbeid. Zo ontstond het idee om zélf 100% slaafvrije chocolade te gaan maken. Tony’s begon als ‘protestreep’ en is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen bedrijf dat ook andere chocoladefabrikanten ertoe gebracht heeft om kritisch naar hun ingekochte grondstoffen te kijken. Want naast kinderarbeid is er ook een grote component ‘unfair trade’ in deze branche: de cacaoboeren worden slecht betaald voor hun product, terwijl de chocoladefabrikanten grote winsten maken. Bij Tony’s is men heel ambitieus en wil men elk jaar 50% groei zien; tot nu toe lukt dat heel goed en heeft men de activiteiten ook uitgebreid naar andere delen van Europa en naar alle staten van de VS. De omzet bedroeg in 2017 bijna 45 miljoen euro en er werkten in dat jaar 63 Tony’s onder drie Choco Chiefs, waarvan 4 zelfs in de VS, in Portland, Oregon, waar het tweede kantoor gevestigd is. Hun motto is “Crazy about chocolate, serious about people.”

Ynzo van Zanten

Chief Evangelist Tony’s Chocolonely

Ynzo: “Solliciteren eindigt bij Tony’s met een bak koffie met Henk Jan”, aldus Ynzo van Zanten, voorheen Head of People & Culture en nu volledig ‘Choco Evangelist’. Hij vervolgt: “Door de explosieve groei van Tony’s zijn nog niet alle processen gestructureerd, ook al verlopen ze best wel goed. Op zich moet er natuurlijk wel enige lijn in komen, maar we willen ook weer niet té ‘corporate’ worden. De sollicitatieprocedure bij Tony’s bestaat eigenlijk altijd uit drie gesprekken: ten eerste met een potentiële leidinggevende, ten tweede met iemand uit het team waar je in gaat werken en het eindgesprek wordt met een bak koffie gevoerd met Henk Jan (Beltman, de Chief Chocolate Officer, CCO, van Tony’s).” In dit traject zou wel iets meer structuur aangebracht mogen worden, zonder helemaal te vervallen in de traditionele wervings- en selectieprocedures. Bij Tony’s zijn ze inmiddels wel tools gaan gebruiken om het ‘CV-management’ te kunnen beheersen. Bij het onboarding traject voor nieuwe medewerkers heeft Ynzo inspiratie gezocht in de hotelbranche. Dat bracht ook een andere benadering van de selectie met zich mee; meer op de persoonlijkheid gericht dan op vaardigheden en kennis. Ynzo: “Dat noemen wij de ‘Van-test’. Want alle sollicitatieprocedures ten spijt, uiteindelijk gaat het er om met wie je in een bestelbusje naar Maastricht zou kunnen rijden zonder dat je de neiging hebt om de radio keihard aan te zetten.” Vandaar dat alle nieuwe kandidaten altijd bij Henk Jan langskomen om ‘een bakkie te doen’, zonder dat het een echte selectie is. Voor Henk Jan is het natuurlijk ook heel plezierig om te weten welke nieuwe medewerkers hij binnenkort kan verwachten.”

De Confetti Company

De Confetti Company is een cultuurroman. Luc van Bussel verhaalt over zijn traditionele Vlaamse jeugd die hem inspireerde tot een eigentijdse bedrijfscultuur. Hij neemt je mee op zijn warmtemissie waar medewerkers eregasten zijn en met confetti worden onthaald. Aandacht! Generatie Z- de slimste generatie ooit- vitaliseert de arbeidsmarkt en snakt naar professionele gezelligheid. De ‘War on Talent’ gaat in alle hevigheid door. Gevraagd? Bedrijfswarmte! Het is de rode draad in deze cultuurvisie over goed werkgeverschap. Het boek biedt een verfrissende kijk op essentiële en vitale vraagstukken voor hedendaagse bestuurders. Cultuurspotter Paul Geraeds maakte een rondje langs de cultuurvelden van elf inspirerende organisaties.

Menu