Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Barbara Fransen - Gastschrijver

Barbara Fransen

Directeur Agfra Holding / Landgoed De WilmersbergHotel ‘t KruisseltHotel Meliá Sanctu PetriAparthotel Baracan

Barbara: “Ik ben enorm gastvrij opgevoed. Vroeger kwamen alle vriendjes en vriendinnetjes altijd bij ons over de vloer en maakte mijn moeder hapjes en drankjes. Die gastvrijheid zat echt in haarzelf, want ze werkte niet in die branche. Ik denk dat ik dat wel van haar heb overgenomen.

Het is heel belangrijk dat gasten zich welkom voelen. Ze moeten zich geen gast voelen, maar zich thuis voelen. Voor ons personeel bij Landgoedhotel De Wilmersberg hebben wij bijvoorbeeld ‘SVP’ ingevoerd, wat staat voor ‘saamhorigheid’, ‘verrassend’ en ‘proactief’. Wanneer een gast binnenkomt blijft het personeel niet achter een balie staan, maar gaan we even apart zitten met de gasten. Zij worden dan welkom geheten en krijgen direct een amuse en uitleg. Daarna worden zij naar hun kamers gebracht. Zij krijgen authentieke aandacht, wat ook vaak in reviews terug te lezen is. Ik heb net weer even wat reviews over ons op TripAdvisor gelezen, en daar word ik echt blij van.

Wij werken met een mix van jonge mensen – die recent afgestudeerd zijn – en ervaren rotten in het vak. Gastvrijheid leer je volgens mij niet tijdens een studie, het is echt een intrinsieke levensvisie. Wel leer je tijdens een opleiding tips & tricks die je in het vak kunt gebruiken, maar de ervaring in het gastvrij omgaan met mensen doe je daarna pas op. Je moet het de gast oprecht naar zijn zin willen en kunnen maken en dat vergt maatwerk. De één wil extra uitleg, terwijl de ander het liefst met rust gelaten wil worden. Dat moet je leren aanvoelen.

Zelf kom ik voor mijn mooiste ervaring met gastvrijheid toch echt in Azië terecht. Toen wij voor het eerst in het Meliá Bali hotel op Bali kwamen, stond er een mooie meloen op de kamer waaruit ‘Welcome mrs Fransen’ was gesneden. En een paar jaar later stond er ‘Welcome back mrs Fransen’. Daarnaast kreeg ik in een ander hotel op Bali, toen mijn man ziek was, van verschillende medewerkers de vraag hoe het met hem ging en of zij konden helpen, zelfs van de schoonmaaksters. Het personeel had dus een heel goede briefing gehad over de gasten.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu