Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Bob Hutten - Gastschrijver

Bob Hutten

Algemeen Directeur Hutten Group

Bob: “Gastvrijheid gaat over hoe je mensen vrij maakt. Vrij in hun doen en laten. Ervoor zorgen dat je een omgeving creëert waarin je mensen het gevoel hebben dat zij mogen zijn wie zij zijn. Bij Hutten is het erg belangrijk dat mensen van betekenis zijn en met hun authentieke gedrag iets kunnen bijdragen aan het moment. Hoe iets proeft of ruikt en voelt heeft invloed op de gastvrijheidsbeleving. Daarbinnen ben jij als medewerker van betekenis. Wij zijn bezig met het uitzoeken van de impact van gedrag op die betekenis.

Daarnaast moet je mensen in hun kracht zetten. Ervoor zorgen dat zij kunnen stralen en het gevoel geven dat zij de ruimte krijgen om te zijn wie zij zijn en gesteund worden om dat over te brengen op de gasten. Ik hou helemaal niet van gemaakte gastvrijheid. Je moet namelijk je best doen om het vertrouwen van de gast te winnen, net zoals wanneer je een mooi meisje probeert te versieren. De gast moet zich kunnen identificeren met de persoon die zijn of haar drankje serveert. Dan kun je als medewerker ‘een moment‘ vergroten tot ’een speciaal moment’.

We komen uit een tijd van ‘operational excellence’, waarin wij procedures heel belangrijk vonden. Authentiek gedrag was uit den boze. Nu zitten wij in een tijd waarin wij de ziel openbaren. Dat doen wij aan de hand van vijf punten: luisteren, inspireren, delen, geven en helpen. Studenten van hotelscholen worden momenteel te technisch opgeleid. Ik geloof wel dat je technieken moet aanleren, maar ook talenten moet uitzoeken en gebruiken. De sommelier van weleer, daar geloof ik niet meer in. Wat is dat voor kunst? Alles te weten van een wijn. Tegenwoordig kun je dat allemaal opzoeken via Google. Iemand even mee kunnen nemen met een bepaalde flair, dat is veel belangrijker.

Mijn mooiste ervaring met gastvrijheid had ik zelf toen een kok het beste kindermenu van Nederland maakte en dat aan zieke kinderen ging serveren. Als een kind zes weken in een ziekenhuis ligt en die kok dat speciaal voor hun maakt, dan gebeurt er natuurlijk wat met je.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu