Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Gerard van Vliet - Gastschrijver

Gerard van Vliet

Directeur Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD)

Gerard: “Gastvrijheid is voor mij: het naar de zin maken. Dat wil je voor jezelf, maar als je het anderen niet naar de zin kunt maken, dan is er iets mis. Gastvrijheid is ook mensen het gevoel geven dat ze speciaal zijn. Zoiets moet toch enigszins in je DNA zitten, het is geen trucje dat je kunt leren. Je kunt leren om de deur voor iemand open te houden, maar stel nou eens dat de deur dicht zit. En de sleutel is zoek. Dan val je door de mand. Trucjes werken niet, of hooguit één keer.

Je hebt in mijn optiek satisfiers en dissatisfiers. Iedereen is ontevreden over zijn salaris. Maar als je dat verhoogt is dat geen satisfier. Dan vinden mensen alleen dat ze hebben gekregen waar ze recht op hadden. In een restaurant kan alles in orde zijn: de lakens zijn schoon, de borden gevuld, er zit wijn in de glazen. Maar dat vinden mensen gewoon. Het komt aan op dat beetje extra, dat je de mensen ráákt. De gasten in een hotel zeggen: wat leuk dat die receptionist mijn naam nog kent, dat ie meteen met koffie aankomt zonder dat ik erom gevraagd heb, dat hij nog weet dat we het tijdens ons vorige gesprek over mijn kinderen hebben gehad.

Ik heb het graag over de vier P’s. Passie voor gastvrijheid, dat moet je levensopdracht zijn. Verder moet je het met Plezier doen. Partners zijn belangrijk. Dat kunnen collega’s zijn, maar thuis moet het ook in orde zijn. De sociale omgeving wordt als factor vaak onderschat. En de vierde P is van Positief: het glas moet altijd halfvol zijn, je moet waar anderen een probleem zien juist denken dat dat een uitdaging is.

Ik had laatst bij een autodealer een mooie ervaring. Ik kwam laat aan, de deur was al op slot, een mevrouw achter de receptie had haar jas al aan. Maar ze keek in mijn ogen en las: dié meneer moet ik nog even helpen. Dus de jas ging weer uit, de deur van het slot en het kwam allemaal in orde. Dié vrouw snapte het.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu