Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Gienke Osinga - Gastschrijver

Gienke Osinga

Directeur Academie Hotel & Facility-management NHTV, Breda

Gienke: “Ik heb heel veel met gastvrijheid. Ooit zelf de hotelschool Den Haag gedaan, op m’n vijftiende wist ik al dat ik daar naar toe wilde. Of mensen nou in een werkomgeving zitten, thuis of op reis zijn, voor mij is gastvrijheid dat mensen zich welkom voelen. Ik verblijf regelmatig in hotels en restaurants en dan ervaar ik ook regelmatig gekke dingen. Dat er in restaurants iemand komt opnemen wat je wilt drinken, dat iemand anders het komt brengen en wéér iemand anders het komt weghalen. Maar bij die laatste kun je dan weer niet een nieuw glas bestellen. Dat is toch raar?

Het is belangrijk om je in te leven in je gasten. Ik was laatst in een hotel in Boedapest. Prima hotel verder, maar in de badkamer was er geen stopcontact. Het lijken maar kleine dingen, maar ze zijn zó belangrijk. Wij leren onze studenten om achter de balie vandaan te komen, gasten echt welkom te heten. Als je bijvoorbeeld weet dat een bepaalde gast altijd een dubbele espresso bestelt, is het mooi als je dat weet te onthouden.

Je bent als medewerker onderdeel van de beleving, je moet snappen waarom je iets doet. Dat houden wij onze studenten altijd voor. Studenten moeten zich vooral ook bewust zijn dat zij het verschil kunnen maken: de receptionist die iets aardigs doet, de telefonist die goed klinkt aan de telefoon, het kamermeisje dat even vriendelijk ‘goedemorgen’ zegt als je je kamer uitkomt…

Ik was laatst in een hotel waar iets was misgegaan met de rekening. Geen enorm probleem, maar de medewerker verontschuldigde zich netjes en hij zei: ’dan krijgt u vanwege het ongemak het parkeren gratis.’ Ik had daar niet om gevraagd, maar het was wel een mooi gebaar. En een ander voorbeeld: tijdens een vakantie in het Verre Oosten mochten de kinderen zelf drankjes uit de koelkast halen. ‘Pak maar wat je hebben wilt en schrijf het maar op’, zeggen ze dan. Geweldig toch, het vertrouwen in je gasten dat daaruit spreekt?”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu