Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

K.W. van der Hoek - Gastschrijver

Klaas Wybo van der Hoek

Vice-voorzitter College van Bestuur Stenden Hogeschool, Leeuwarden

Klaas-Wybo: “Natuurlijk vind je gastvrijheid in de hotel- en hospitalitywereld. Maar ze bestaat ook daarbuiten en wordt belangrijker. Gastvrijheid is het tertiaire proces binnen een bedrijf. Het primaire proces is het maken van een product of het leveren van een dienst. Het secundaire proces is bijvoorbeeld de ondersteuning en facility-management en het tertiaire proces is de gastvrijheid. Dat is wel echt iets van deze tijd. Tegenwoordig kan iedereen bijvoorbeeld een goede printer voor een scherpe prijs maken, maar de manier waarop je die verkoopt maakt vervolgens het verschil. En dat verschil zit in de gastvrijheid. Zelf ben ik in Indonesië geboren en opgevoed, waar ik heb geleerd dat vooral Balinezen echt wel top of the bill gastvrijheid beheersen. Helaas wordt er nog veel te weinig onderzoek gedaan naar gastvrijheid en hoe dat precies werkt.

En ja, gastvrijheid is zeker een aan te leren eigenschap. Daar zijn wij als Stenden Hotelschool natuurlijk heel veel mee bezig. Het helpt zeker als je uit een gastvrije achtergrond komt, zoals een gezin waarvan de familie in de horeca werkt of vanuit bijbaantjes. Bij Hoge Hotelschool Stenden onderscheiden wij ons van de concurrentie door het hoge praktijkgehalte. Wij werken met PBL, Problem Based Learning. Studenten moeten een echt probleem uit de praktijk oplossen, dat zich bijvoorbeeld voordoet op het hotel bij de school. De studenten weten dan ook dat je zonder gastvrijheid geen klanten en dus geen geld hebt.

Mijn mooiste ervaring met gastvrijheid? Dat was toen ik terugkwam van een reis uit Zuid-Europa. Ik kwam er thuis achter dat ik een pak vergeten was, dat hing nog in het hotel. Meteen de volgende dag al werd het keurig thuisbezorgd, zonder dat ik daarom gevraagd had en nog vóórdat ik erover had kunnen opbellen. Kijk, dát is een briljante manier van meedenken met je gasten.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu