Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Luciën van de Veerdonk - Gastschrijver

Luciën van de Veerdonk

Directeur Berghotel Amersfoort en Directeur Rotterdam Airport Hotel

Luciën: “Kijk eens in kledingwinkels, de manier waarop je daar afrekent. Wordt het tasje met je aankoop over de balie geslingerd of stapt de verkoper even achter de tafel vandaan, overhandigt hij het keurig met een handdruk erbij en zegt hij: ‘Alstublieft, dank voor uw aankoop en heel veel plezier ermee.’ Het lijken maar kleine dingen, maar die maken het verschil. In Ierland snappen ze dat. In het gemiddelde Nederlandse café staat de barkeeper naar z’n schoenen te kijken. In Ierland kijken je ze áán, als je binnenkomt. Daar voel je je meteen welkom.

Gastvrijheid moet in je zitten. Je moet het leuk vinden om mensen te verrassen, elke dag opnieuw. Dat geeft mij een enorme energie. Als je dat niet kunt opbrengen, als het elke dag een moetje wordt, dan moet je er onmiddellijk mee ophouden. Het ultieme wat je kunt bereiken is dat de gast de medewerker herkent. Sommige van onze gasten komen speciaal op bepaalde momenten naar ons Berghotel in Amersfoort omdat ze weten dat Mirriam dan werkt. Niets ten nadele van de andere medewerkers, maar mooi dat gasten zo denken. Zoals wij ook het liefst álles weten over onze gasten: wat doet hij in zijn vrije tijd, drinkt hij ’s morgens thee, koffie of misschien wel soep? Je kunt tegenwoordig alles te weten komen over mensen, meer dan twintig jaar geleden in elk geval. Laten we die kennis gebruiken, om gasten te verrassen zónder dat de privacy in het geding komt.

Ik moest laatst bij de gemeente mijn nieuwe paspoort ophalen. Een echt gastvrije ervaring kon ik dat nou niet noemen. Toen dacht ik dat gemeenten – maar bijvoorbeeld ook gezondheidscentra – wel het een en ander kunnen leren van hoe wij bij Regardz de dingen doen. Waarom niet even vragen wat ik met dat paspoort ga doen? Of ik een leuke reis voor de boeg heb?

Mijn mooiste ervaring met gastvrijheid heb ik telkens in mijn eigen dorp. Daar heeft iemand geclaimd dat hij ‘De beste wasstraat van Nederland’ heeft. En waarom? Na elke wasbeurt zwaait hij je uitbundig uit. Dat zie je dan in je achteruitkijkspiegel, twee wuivende armen. Geweldig! Die man heeft het echt helemaal begrepen. Het kost niets, maar maximaal effect. Ik ga echt nooit meer naar een andere wasstraat.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu