Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Ronald Cordes

Ronald Cordes

Directeur Delta Hotel

Ronald: “Het Delta Hotel in Vlaardingen is ooit getroffen door een brand. Toen de renovatie nadien in volle gang was kwam er een man voorbij. Hij sprak de eigenaar aan en wees buiten naar een raamkozijn op de 4de etage. Hij vertelde de eigenaar dat hij heel graag na de renovatie die kamer zou willen huren. Niet voor een nachtje maar permanent. Hij ging met pensioen, zijn huis stond in de verkoop en dit leek hem een fantastische plek. Een mooie suite met uitzicht over de Nieuwe Maas.

Toen ik in dienst kwam als directeur van het hotel was de man inmiddels een vaste gast en woonde al jaren naar volle tevredenheid in het hotel. Zijn gezondheid werd echter de jaren erna slechter. Hij ging ook dementeren. De thuiszorg kwam dagelijks langs. Aangezien de man alleen was en geen contact meer had met zijn kinderen werd ik het aanspreekpunt voor huisarts, thuiszorg en zijn boekhouder. Het voelt bevoorrecht om zo betrokken te zijn en je voelt je verantwoordelijk. De situatie was op een bepaalt moment onhoudbaar en hij moest opgenomen worden in een verpleeghuis. Aangezien er verder niemand was om dit te regelen hebben wij in overleg met de instanties deze plek voor hem geregeld. Ook voor de verhuizing van zijn spullen hebben wij zorg gedragen. Het was treurig naar om hem eigenlijk tegen zijn zin in te zien vertrekken. Hij heeft uiteindelijk bijna 10 jaar in het hotel verbleven.

Het bovenstaande verhaal maakt duidelijk dat ons vak multidisciplinair is en heel vaak verder gaat dan het boekje voorschrijft. Het echte gastvrijheidsgevoel kun je niet aanleren, dat moet in je genen zitten. Als iemand in ons vak dit gevoel acteert voel je dit direct. Mijn ouders komen niet uit het vak maar waren wel altijd erg gastvrij. De verjaardagsfeestjes waren uitbundig en ik hielp mijn moeder dan altijd met de drankjes en hapjes. Waarschijnlijk is hier bij mij het zaadje gepland. Ik heb altijd in de horeca willen werken. Bij de CITO toets kwam al naar voren dat ik kok wilde worden. Na de Middelbare- en Hogere Hotelschool ben ik aan het werk gegaan in de hotellerie en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik vind het leuk om het gastvrijheidsgevoel door te geven aan nieuwe generaties. Overigens plaatsen wij in ons hotel niet de gast maar de medewerker op één. Dit klinkt wellicht als een contradictie. Wij zijn er echter van overtuigd dat je alleen blije gasten krijgt als de medewerkers gemotiveerd en goed opgeleid zijn en beloond worden voor hun ownership.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu