Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Sarah De Ridder - Gastschrijver

Sarah de Ridder

Opleidingshoofd Hotelmanagement Erasmushogeschool Brussel

Sarah: “Gastvrijheid is één van de belangrijkste pijlers en leerresultaten van onze opleiding Hotelmanagement. Streven naar maximale gastentevredenheid is daarbij een primaire doelstelling. Wij inspireren en stimuleren jong talent om uitdagingen van de steeds evoluerende hospitality sector met professionalisme en passie aan te gaan. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om actief te luisteren naar wensen, problemen en klachten van gasten en je altijd empathisch op te stellen. Reageer ook altijd vriendelijk, adequaat, snel en correct bij vragen, problemen, formuleer voorstellen en onderneem ook concrete actie. En héél belangrijk: volg de afhandeling op. Blijf professioneel en klantvriendelijk, ook als dat onder tijdsdruk of moeilijkere omstandigheden is. Verschuift het accent van hospitality niet naar het creëren van memorabele belevenissen, waarbij service op maat en overtreffen van de verwachtingen centraal staan en niet langer standaardisatie? Hospitality evolueert naar een beleving van de gast, waarbij gastvrijheid niet louter meer gastheerschap betreft, maar een combinatie van gastheerschap en gastgerichtheid. Is in die zin dan personal experience niet het toverwoord van de komende eeuw?

Gastvrijheid wordt vaak ervaren als een warm en welkom gevoel dat je krijgt als je een hotel binnenkomt, maar het is toch echt meer dan dat. Het gaat om een totaalbeleving, gedurende het gehele verblijf van de gast. Een goede hotelmedewerker moet een gast kunnen ‘lezen’ en hem of haar van de aankomst tot en met het vertrek met passie en kennis van zaken ten dienste staan. Dan draag je echt bij aan het creëren van die totaalervaring.

De vraag van Luc of gastvrijheid een intrinsieke levensvisie is of dat het gewoon is aan te leren, vind ik een interessante. Uit onze ervaring bij de Erasmushogeschool blijkt dat beide stellingen gelijkwaardig zijn. Uiteraard moeten toekomstige hospitality employees de gastvrijheidsreflex in zich hebben, maar we hebben ook gemerkt dat sommige studenten zich pas tijdens hun studie bewust worden van deze reflex. Het is dan ook niet voor niets dat onze lectoren – en dat zijn gepassioneerde vakspecialisten die nauwe banden hebben met de hospitality sector – studenten inspireren en aanzetten om dit talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Niet alleen tijdens hun stage, maar ook zeker tijdens hun verdere carrière.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu