Headerafbeelding Gastgevers in Geluk

Gastvrijheid volgens...

Walter Seib - Gastschrijver

Walter Seib

CEO HMSHost International

Walter: “Gastvrijheid is mensen blij maken. Ik werk in een bedrijfstak waarbij mensen naar ons toekomen om ’hun’ geld uit te geven en iets te beleven. Wij willen aan iedere gast het woonkamergevoel overbrengen, mensen zich thuis laten voelen. Gastvrijheid is niet aan te leren, denk ik. Hoe ouder een mens wordt, hoe moeilijker het is om van karakter te veranderen. Dienen – of willen dienen – moet in je zitten, dat heb je of je hebt het niet. Wij kunnen onze medewerkers leren waar de kaas vandaan komt, hoe ze het vlees moeten snijden en hoe ze tafel moeten dekken of de vis serveren, maar voor écht gastheerschap is meer nodig.

Als je niet met mensen kunt omgaan – of sterker nog, een beetje bang bent voor mensen – dan moet je niet aan dit werk beginnen. Je moet van mensen houden, ze snappen, het spel weten te spelen en dat laatste bedoel ik niet negatief. Het gaat elke keer om het maken van een connectie met de gast. Je kunt misschien wel het allerlekkerste eten van de wereld hebben, maar als een chagrijnige ober het vervolgens op tafel smakt, dan word je daar niet blij van. In de horeca gaat het om drie dingen. Mensen brengen hun kostbare tijd bij je door en willen niet teleurgesteld worden. Daarnaast moet er sprake zijn van een belevenis, mensen moeten blij worden van hun bezoek. En drie: de horeca moet een plek zijn waar mensen ‘re-connecten’. In deze digitale wereld leven we steeds meer apart together, de rol van de horeca is om mensen weer fysiek samen te brengen.

Ik heb veel mooie ervaringen met gastvrijheid – zeker ook in Nederland – maar de mooiste was toch wel in New Delhi. Ik was daar al uitgecheckt uit het hotel, liep naar buiten en twee straten verder scheet er een duif op mijn overhemd. Dat was m’n laatste schone shirt… Ik ging terug naar het hotel, vertelde wat er was gebeurd en ze regelden meteen een suite, waar ik dat overhemd kon uittrekken. Ik kreeg een kopje thee en binnen een half uur was mijn shirt gewassen en gestreken. Van betalen wilde men niets weten. Daar werd mijn verwachting totaal overtroffen, zó’n mooi moment. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk.”

Gastgevers in Geluk

Gastgevers in Geluk is een onthullend verhaal over het mysterie van hartverwarmende gastvrijheid. Het boek neemt de lezer mee naar The Magic Hotel in Hawaii en verklaart het succes in zeven stappen. Het resultaat zijn teruglustige gasten: gasten die niet meer naar huis willen omdat alles klopt bij de gastgever waar ze verblijven.
Luc van Bussel geeft service een nieuwe, diepere betekenis en introduceert nieuwe begrippen als bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Gastgevers in Geluk is een ode aan de mensen in de dienstverlening en een handleiding voor managers op zoek naar teruglustige gasten of klanten. In het boek delen negenentwintig markante gastschrijvers hun visie op gastvrijheid. Ze maken het boek compleet en geven de lezer een brede blik in de wereld van hospitality.

Menu